Ontstoken ogen

Wat is het:

Een oogontsteking kan komen door een verkoudheidsvirus of een bacterie. Een oogontsteking komt vaak samen voor met een verkoudheid. Meestal gaan de klachten na een paar dagen vanzelf over. Indien dit niet het geval is, kan een bezoek aan de huisarts nodig zijn om te beoordelen of een behandeling met medicatie nodig is. Het is voor kinderen vervelend maar verder onschuldig.

Verschijnselen:

Symptomen bij kinderen zijn:

  • Rode ogen
  • Opgezette oogleden
  • Gele of groene pus uit het oog

Besmetting:

Een oogontsteking is erg besmettelijk. De verspreiding van bacterie of virus vindt plaats door het niezen, hoesten of het uitwrijven van het oogpus in de handen. Doordat met name kleine kinderen zelf veelal gaan wrijven in hun ogen, verspreiden zij het de bacterie of het virus makkelijk en snel.

Wat kunt u zelf doen aan ontstoken ogen door infectie:
Vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje of gaasje met afgekoeld gekookt kraanwater. Veeg van buiten richting neus.

Ontstoken ogen bij MAM’s kinderopvang:
Hoewel de GGD geen wering adviseert (en de KIDDI app ook niet), is onze ervaring dat kinderen erg veel ongemak kunnen hebben van een oogontsteking. Daarom verzoeken wij ouders met kinderen met een oogontsteking om hun kind wel thuis te houden. Dit doen wij om de besmetting zoveel mogelijk tegen te gaan en de andere kinderen (en het eigen kind) zo min mogelijk ongemak te bezorgen.

Wij zullen u dan ook vragen om uw kind op te komen halen als er regelmatig pus of slijm uit het oog komt. U kunt contact opnemen met uw huisarts, deze zal in bepaalde gevallen een zalfje voorschrijven. Als u dit zalfje 48 uur gebruikt heeft, kan uw kind weer komen spelen bij MAM’s Kinderopvang. Krijgt u geen zalfje van de huisarts. dan mag uw kind weer naar MAM’s kinderopvang komen als er geen slijm of pus meer uit de ogen komt.

Meldingsplicht:

Er geldt geen meldingsplicht bij de GGD voor ontstoken ogen

Mam's Kinderopvang © 2021 | Disclaimer | Contact