RS-virus

Wat is het:

Het Respiratoir Syncitieel-virus, kortweg RS-virus, veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen en komt vooral voor in de wintermaanden, van oktober tot en met maart.
De wat oudere kinderen en volwassenen worden alleen verkouden. Maar met name baby’s kunnen er ziek van worden.

Verschijnselen:

Symptomen bij kinderen zijn:

  1. Uw kind kan moeite hebben met ademhalen en veel en diep hoesten
  2. Het drinken kan moeilijk gaan.
  3. De symptomen lijken in het begin op een verkoudheid, maar kunnen snel verergeren tot ernstig hoesten, piepende ademhaling, grauw zien, braken en uitdroging.
  4. Daarnaast kan een RSV-infectie oorontsteking bij kinderen veroorzaken

Behandeling van een RS-virusinfectie is in de meeste gevallen niet nodig. Veelal verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met een huisarts is raadzaam wanneer:

  • Iemand erg benauwd is;
  • Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden);
  • Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft;
  • Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft;
  • Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.

Besmetting:

Het RS-virus is besmettelijk bij directe contacten. Het wordt overgedragen door hoesten en neusvocht, via handen, kussen en knuffelen. De tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte varieert van twee tot zes dagen. De meeste kinderen zijn beter weerbaar als zij daarna opnieuw in contact komen met het RS-virus.

Voorkomen van besmetting:
Een persoon met RSV kan anderen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk, ongeveer drie tot vier weken na de start van de infectie.

Om de besmetting met het RS-virus te voorkomen, raden wij iedereen die contact heeft met de baby aan, de handen regelmatig te wassen met warm water en zeep. Houdt afstand van baby’s en kleine kinderen als u verkouden bent of koorts heeft en draag zo nodig een mondkapje. Wees voorzichtig met knuffelen en houdt andere kinderen, zeker als zij verkouden zijn, uit de buurt van uw baby.

RS-virus bij MAM’s kinderopvang:
Hoewel de GGD geen wering adviseert, is onze ervaring dat kinderen erg ziek kunnen worden/zijn van het RS-virus. Daarom verzoeken wij ouders met kinderen met het RS-virus om hun kind wel thuis te houden, met name op de babygroep. Pas als het kind helemaal is opgeknapt is het ook niet meer besmettelijk voor anderen.

Dit doen wij om de besmetting zoveel mogelijk tegen te gaan en de andere kinderen (en het eigen kind) zo min mogelijk ongemak te bezorgen.

Meldingsplicht:

Er geldt geen meldingsplicht bij de GGD voor RS-virus

Mam's Kinderopvang © 2021 | Disclaimer | Contact