Vijfde ziekte

De vijfde ziekte door een virus veroorzaakt. Behalve bij zwangere vrouwen is het virus totaal ongevaarlijk.

 

Vooral kinderen, maar ook volwassenen kunnen de vijfde ziekte krijgen. Bij 6 van 10 kinderen zal de ziekte voorkomen wanneer ze 4 tot 10 jaar oud zijn. Ook een opvallend verschijnsel is dat het virus meestal in het voorjaar aanvalt. Volwassen personen die als kind reeds de vijfde ziekte hadden zijn immuun voor het virus.
De vijfde ziekte is licht besmettelijk. Wanneer een besmet persoon hoest of praat kan het virus zich verspreiden via kleine vochtdruppeltjes uit de keel- en neusholtes. Een besmet persoon zal eerst tien dagen besmet zijn vooraleer hij ziekteverschijnselen vertoont, slechts in de eerste zeven dagen hiervan zal hij het virus kunnen verspreiden en aldus iemand anders kunnen besmetten. Tijdens de ziekte zal het virus dus niet meer overdraagbaar zijn.

Een kind dat geïnfecteerd is door het virus en de vijfde ziekte krijgt hoeft niet te vrezen. De symptomen zijn vrij onschuldig.

Symptomen bij kinderen zijn in volgorde:

  1. Rode wangen met roze vlekjes
  2. Uitslag op romp, armen, benen en billen
  3. De uitslag vloeit samen tot een groter geheel met een weinig koorts of jeuk tot gevolg
  4. Op dag tien is de uitslag verdwenen
  5. Door stress, warmte, kou of zware inspanningen kan de uitslag even terugkomen

Aangezien de ziekte enkel besmettelijk is wanneer de persoon nog niet ziek is, en het dus wellicht ook nog niet weet, mag hij gewoon naar MAM’s.

 

 

Mam's Kinderopvang © 2018 | Disclaimer | Contact
by Max