Knutselen

DSC00090.JPG25 januari 2013 spelen, knutselen en helpen op het KDV (3).JPGDSC07870.JPG

Knutselen is voor veel kinderen maar ook volwassenen een favoriete bezigheid.

Bij MAM’s werken we veel met thema’s. Zo wordt er 25 februari bij MAM’s Jachtlaan op het KDV gestart met het thema “familie” en bij MAM’s Epe met het thema “beroepen”. Tijdens deze weken wordt er veel gesproken over het thema, liedjes gezongen, kringspelletjes en rollenspelletjes gespeeld, uitjes gemaakt die passen binnen het thema en natuurlijk veel geknutseld rondom dit thema.

In dit nieuwsitem willen we u handige tips geven over knutselen.

Tijdens het knutselen leren de kinderen diverse vaardigheden. Zoals: knippen, plakken, vouwen, kleuren, prikken, etc. Ook leren ze eigenschappen van stoffen en materialen kennen. Hoe voelt iets aan, is het sterk, kun je het knippen of beter scheuren. Kinderen komen met diverse gereedschappen in aanraking zoals een schaar, lijm, prikpen, potlood, kwast, ect.

Veiligheid is natuurlijk heel belangrijk! Knutsel samen met uw kind en leer het op een veilige manier met de gereedschappen en materialen om te gaan.

Wat is het doel van knutselen:

DSC09297.JPG

  • Kinderen genieten ervan en al doende ontwikkelen ze hun eigen creativiteit, zelfvertrouwen en concentratievermogen.
  • Knutselen stimuleert de creatieve ontwikkeling van het kind. Het daagt uit tot waarnemen en denken; hoe zit iets in elkaar?, waar begin ik? en hoe ga ik verder?
  • Knutselen vergroot de ruimtelijke oriëntatie; begrippen als op elkaar, er in steken, tegen elkaar, zijkanten, maar ook vormen en afmetingen spelen hierbij een rol.
  • Door te knutselen worden de motorische vaardigheden getraind. Ze leren omgaan met materialen en gereedschappen en hoe ze daarmee iets moois kunnen maken. De ontwikkeling van een goede pengreep, het leren knippen en kleuren.
  • Tijdens het knutselen leren de kinderen de kleuren/cijfers/aantallen herkennen en benoemen.
  • Door te knutselen wordt geleerd moeilijkheden aan te pakken, door te zetten, uit te proberen, vindingrijk te zijn.
  • Samen knutselen bevordert onderlinge contacten met andere kinderen door samenwerken, materiaal delen en elkaar te helpen.
  • Door het telkens herhalen van dezelfde knutselopdracht leren kinderen hun knutseltechnieken verder te ontwikkelen. Daarnaast moeten ze ook ruimte krijgen om met die technieken te experimenteren en hun creativiteit te vergroten.
IMG_0127.JPG
22 januari 2013 Peutergroep Sneeuw binnen! (8).JPGIMG_0063.JPG

Hieronder vindt u links naar sites die leuke, creatieve, educatieve knutselwerkjes aanbieden.

Wij wensen u samen met uw kind(eren) veel knutselplezier!
Mam's Kinderopvang © 2019 | Disclaimer | Contact