Kwaliteit en leefstijl
Binnen MAM’s vinden wij kwaliteit en leefstijl een belangrijk thema. In de afgelopen tijd zijn er door diverse collega’s activiteiten ingezet, die van toenemende en toegevoegde waarde zijn voor MAM’s. Activiteiten op het gebied van bewegen, voeding en cultuur. We vinden het belangrijk dat deze ‘aandachtsgebieden’ goed op elkaar worden afgestemd en dat deze ook in lijn zijn met de visie en het pedagogisch beleid van MAM’s.


Gezonde kinderopvang
Binnen onze organisatie vinden we gezond eten en leven belangrijk. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een goede en gezonde ontwikkeling. Vaak wordt daarbij alleen gedacht aan gezonde voeding of bewegen, maar ook voldoende slapen, veilig gedrag en zonbescherming behoren hiertoe. Met een gezonde leefstijl blijven mensen fit en voorkom je ziektes.
Gezonde mensen hebben over het algemeen een betere kwaliteit van leven en participeren langer en beter in de maatschappij. Op het gebied van gezonde leefstijl valt er echter nog heel wat te verbeteren: we eten vaak te veel, te vet, te zoet, te zout, bewegen steeds minder en slapen te weinig. We leven in een omgeving die continu verleidt tot ongezonde keuzes. Overgewicht is één van de zichtbare gevolgen van een ongezonde leefstijl.
De eerste verantwoordelijkheid voor de gezondheid van het kind ligt bij de ouders. Wij nemen die zorg tijdelijk van u over. Een goede samenwerking tussen ouders en MAM’s Kinderopvang is daarbij ook essentieel. Samen zorgen we voor een gezonde opvoeding, groei en ontwikkeling van de kinderen.
We organiseren regelmatig informatieve momenten voor ouders om meer inzicht te krijgen in het hebben van een gezonde leefstijl. MAM’s collega’s werken met verschillende thema’s als mediaopvoeding, seksuele ontwikkeling en veiligheid/risicovol spel.
Cultuur
Door kinderen met culturele activiteiten in aanraking te brengen, kunnen ze zichzelf op verschillende manieren uiten. Ze vergroten hun wereld en begrijpen deze beter. We koesteren hun aangeboren creativiteit en nieuwsgierigheid. Om zo hun eigen talenten te laten ontdekken. Het gaat er namelijk niet om hoe intelligent je bent, maar hoe je intelligent bent (Howard Gardner). Laat kinderen verwonderen, een gevoel van trots en zelfvertrouwen laten ervaren met een twinkeling in hun ogen!
We werken samen met een aantal culturele partners binnen Apeldoorn, zoals het Kröller-Müller Museum, Paleis Het Loo, Orpheus, yoga- en muziekdocenten en GIGANT. De missie is om voor iedere leeftijdsgroep een rijk cultureel aanbod aan te bieden. Zo doen we met baby’s en dreumesen muziek op schoot en gaan we met peuters en BSO-kinderen naar musea en theater. In samenwerking met onze culturele partners blijven we onderzoeken hoe we ons cultuuraanbod kunnen uitbreiden en verbeteren.
We hopen ouders te inspireren om zelf met hun kinderen naar een museum, theaterstuk of andere culturele activiteit te gaan. Zo maken we samen de wereld van de kinderen rijker en groter!


Voeding en duurzaamheid
Wij zien het als een uitdaging om kinderen bewust te maken van gezonde voeding. Een gezond voedingsaanbod is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Eetmomenten zijn een terugkerende activiteit op een dag en hebben onze aandacht bij MAM’s Kinderopvang. Wij bieden daarom een breed en gevarieerd aanbod. Zo komen kinderen in aanraking met verschillende smaken. Wij stimuleren kinderen om dingen uit te proberen en geven daarnaast ruimte om zelf te kiezen. Door kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met gezonde voeding is de kans groter dat het op latere leeftijd de gezonde leefstijl zal aanhouden. Door kinderen mee te nemen naar waar het eten vandaan komt, hen te betrekken in het bereiden van voeding maar ook kennis te delen hopen wij hen nieuwsgierig te maken. Door op een laagdrempelige manier bezig te zijn met gezonde voeding merken we dat kinderen bij ons juist dingen eten/proeven die zij thuis vaak eerder afslaan.
Kinderen zijn de toekomst, gaat het hen goed dan gaat het de wereld goed.
Op het gebied van duurzaamheid zetten wij ons in om dit meer aandacht te geven binnen onze dagelijkse praktijk door kinderen hiervan bewust te maken en te zoeken naar mogelijkheden tot verduurzaming binnen MAM’s.
Gezonde voeding is belangrijk
Voeding heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het beleid van MAM’s. Samen met ouders willen we immers het beste voor onze kinderen. We hebben een duidelijke visie wat voeding betreft en maken gezonde en bewuste keuzes hierin. We zorgen op de vestigingen voor gezond en vers eten en drinken voor alle leeftijden maar gaan verder dan dat. We willen kinderen leren wat gezond eten is door samen met ze het eten te bereiden, te koken en zelfs te kweken.
Bewegen
Bewegen betekent plezier en is goed voor de lichamelijke, verstandelijke, sociale én emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen worden er sterker, gezonder en handiger van. Voldoende beweging helpt kinderen een gezond gewicht te houden. Door mee te doen met beweegspelletjes legt een kind contact met leeftijdsgenootjes en heeft dus tevens een belangrijk sociaal doel.
Zo vinden wij het belangrijk gestructureerde bewegingsactiviteiten op jonge leeftijd aan te bieden, zodat kinderen plezier ervaren aan het bewegen. Niet alleen omdat het moet, maar omdat het ook leuk en leerzaam is. “Het bevorderen van sport en bewegen, zodat het in het DNA van kinderen gaat zitten.”
Binnen MAM’s wordt dagelijks buiten gespeeld, waar MAM’s Specialisten bewust activiteiten aanbieden die kinderen uitdagen tot spel en bewegen.
MAM’s richt haar vestigingen zo in dat kinderen uitgenodigd worden tot bewegen; klimblokken of een speelhuis. Baby’s hebben alle ruimte om te bewegen. Ook oudere kinderen moeten voldoende bewegen. Het is goed voor hun lichamelijke ontwikkeling, helpt om calorieën te verbranden en is een prima uitlaatklep. Dagelijks hebben kinderen binnen de BSO de mogelijkheid te kiezen voor activiteiten binnen en buiten. We streven ernaar om op iedere vestiging ook naar buiten te trekken en avontuur te gaan.
Ieder kind mag er zijn. Daarom bieden wij beweegactiviteiten op een manier aan dat kinderen op hun eigen niveau kunnen bewegen. Niet alleen zelf, maar ook samen, om zo meer zelfvertrouwen bij kinderen te creëren.
