MAM’s en de Natuur

collage dag van de groene kinderopvangMAM’s Jachtlaan heeft vorige week mee gedaan aan de dag van de Groene Kinderopvang. Waarom vindt MAM’s natuur zo belangrijk? Omdat wij zien dat kinderen graag in de natuur spelen en daarin op ontdekkingstocht  gaan.

Omdat de natuur elke dag anders is daagt het kinderen elke keer op een andere manier uit om op onderzoek te gaan. Springen over een boomstronk, voetje voor voetje over een tak over het slootje, onder lage takken door kruipen; het is toch anders dan spelen op een betegeld plein. De manier van bewegen is veel diverser en dat is goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Niet alleen de grove motoriek, maar ook de fijne komt aan bod door kleine steentjes rapen, beukennootjes pellen, madeliefjes vlechten en kleine beetjes oppakken. Met lopen over een boomstam ontwikkelt een kind zijn evenwichtsgevoel en met springen over een plas of over een slootje leert hij afstanden inschatten.

beek

Naast de fysieke ontwikkeling wordt de creatieve ontwikkeling gestimuleerd door bv  kinderen zelf een hut te laten bouwen of om elkaar te helpen om droog over de sloot te komen. Dit laatste draagt daarnaast natuurlijk ook bij aan de sociale ontwikkeling van kinderen. Ze leren rekening te houden met elkaar, samen iets te  maken of gaan elkaar helpen.

 

Kortom, op vele ontwikkelingsgebieden speelt natuur een grote rol en MAM’s wil de natuur daar graag voor inzetten.

Mam's Kinderopvang © 2021 | Disclaimer | Contact