MAM’s Epe in de krant; Mama café als ontmoetingsplek en vraagbaak

In De Middenstip in Epe gaat op 3 april het Mamma Café van start. Voor de meer en minder ervaren moeders die hier terecht kunnen voor adviezen en om gezellig even bij te praten. Foto Hans van de Vlekkert

Mama café als ontmoetingsplek en vraagbaak

door Dorien Schreurs

EPE – Coby van Duijn loopt al enkele jaren met plannen rond voor één plek waar moeders met al hun vragen terecht kunnen. Dit Mamma café gaat op 3 april in Epe van start bij De Middenstip.

Twaalf vrouwen met ieder hun eigen expertise stellen deze kennis beschikbaar voor moeders die met uiteenlopende vragen bij hen terecht kunnen. Het informatie- en inloopcafé is vanaf april elke woensdag tussen 11.00 en 14.00 uur door een of meer deelnemers bezet. Zij kunnen direct tips geven of doorverwijzen naar een van de andere experts. „Ik loop al enkele jaren met dit idee rond. De directe aanleiding is het ontzettende lage percentage baby’s dat na drie maanden nog borstvoeding krijgt. Slechts acht procent. Het is beter voor de weerstand als ze langer borstvoeding krijgen. Ik wil dat graag omhoog krikken”, vertelt Van Duijn. Zij is expert op het terrein van ameda (borstkolven) en lansinoh (borstkloven). Om moeders zoveel mogelijk informatie te bieden, heeft ze voor het Mamma café de hulp ingeroepen van een breed scala aan collega’s. Van kinderopvang tot zwangerschapsgym en van de thuiszorgwinkel tot verloskundigen. „We starten dit uit idealistisch oogpunt. Om de moeders van nu, zowel de beginnende als de meer ervaren, steun en advies te bieden.”

Het moet een laagdrempelig centrum worden, zodat iedereen met vragen kan binnenlopen. „Daarom hebben we gekozen voor De Middenstip. Neutraal terrein en centraal gelegen. Er is volop parkeergelegenheid en op woensdag is het markt in Epe. Dat kan een mooie combinatie zijn”, hoopt Van Duyn.

Ze hoopt dat het een plek wordt waar moeders onder het genot van een kopje koffie ervaringen zullen uitwisselen. „Verder willen we regelmatig sprekers uitnodigen en workshops geven.”

De partijen die verder aan het Mamma café gaan meewerken zijn Ellen Post van Stap voor Stap remedial teaching, Ali Jonker voor creativiteit, verloskundige praktijk La Vita met Liesbeth Post en Elizabeth Olthuis; Rieky Seine vertegenwoordigt het Centrum voor Jeugd en Gezin van Verian. Wendy Brummel kan informatie geven over zwangerschapszwemmen en moeder en baby zwemmen. Anne Heering is gespecialiseerd in yoga en zhigong. Maaike van der Zee van Veenstade uit Vaassen richt zich op zwangerschapsgym. Daniëlle van der Kolk is namens Mams kinderopvang bij de groep betrokken. Susan van ’t Zand brengt haar kennis van de thuiszorgwinkel in en Sanne Noortman komt namens het kraamcentrum VTE uit Deventer bij het café.

Er wordt nog gezocht naar een lactatiekundige die informatie kan geven over borstvoeding. Mogelijk sluit ook een kinderdiëtist zich aan om voedingstips te geven.

Bron: Veluws Dagblad, editie Epe-Vaassen 
de Stentor

Mam's Kinderopvang © 2019 | Disclaimer | Contact