2013 Jaar van het Voorlezen

 

Nog 100 nachtjes slapen van auteur en illustrator Milja Praagman is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2013. Nederlandse jeugd-bibliothecarissen kozen dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2011 verschenen.

 

Jaar van het voorlezen

2013 is uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen, omdat allerlei (voor)leesinitiatieven een jubileum vieren. Zo bestaat Stichting Lezen 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar en is er de tiende editie van De Nationale Voorleesdagen. Twaalf maanden lang wordt er van alles georganiseerd rondom voorlezen, zodat iedereen kan ervaren dat voorlezen leuk en waardevol is: voor baby’s, jonge kinderen, tieners én voor volwassenen.

Activiteiten bij MAM’s

Ook wij bij MAM’s dragen het jaar van het voorlezen een warm hart toe en zullen op verschillende manieren hier extra mee bezig zijn.
We zijn dagelijks bij MAM’s al bezig met de taalontwikkeling van het kind d.m.v. gesprekken,de kring, voorlezen, zingen, samen lezen, spelletjes, ect. In het Jaar van het Voorlezen, 2013,  zullen wij nog extra activiteiten inzetten ter bevordering van boekpromotie en taalstimulering voor met name de kinderen van 3mnd tot en met 4 jaar.

Voorlezen is gezellig. Het is een leuk moment van de dag en gezamenlijk leesplezier brengt rust in de groep.
Maar dat niet alleen. Voorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zo prikkelt het bijvoorbeeld de fantasie en het ontwikkelt hun taalgevoel. Met iedere dag voorlezen wordt de woordenschat van kinderen enorm uitgebreid met nieuwe woorden, belangrijk voor alle ontwikkelingsgebieden van het kind.

Zo zullen op alle vestigingen van MAM’s boeken worden aangeschaft die centraal staan tijdens de Nationale Voorleesdagen, natuurlijk het hierboven genoemde boek van Milja Praagman “Nog 100 nachtjes slapen”. Daarnaast zullen tijdens de Nationale Voorleesdagen oa veel taalrijke  knutsels  ingezet worden, er zullen uitstapjes gemaakt worden naar de bibliotheek,  er zal voorgelezen worden door de BSO kinderen aan de dreumesen en de peutergroepen, ook zullen de oudste BSO kinderen voorlezen aan de jongste BSO kinderen.

Op de site van Coda vindt u meer informatie over de verschillende activiteiten die er georganiseerd worden bij de diverse Coda bibliotheken. Ouders van kinderen t/m 6 jaar krijgen de mini-editie Nog 100 nachtjes slapen (inclusief DVD) cadeau als ze lid worden van de bibliotheek tijdens de voorleesdagen.

 

Bron De Nationale Voorleesdagen, Jaar van het voorlezen, Zo leuk is voorlezen, Coda.
Op deze sites vindt u meer informatie over het belang van voorlezen en handige tips.

 

Mam's Kinderopvang © 2019 | Disclaimer | Contact