Zonnetjesweek 15-19 april

Zonbescherming

Eindelijk! De zomer is in aantocht. Mooi weer, buitenspelen en vooral veel ijsjes eten. De kinderen staan te popelen! Maar bent u als ouder eigenlijk wel klaar voor de zomer?

Als huidtherapeut weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om je huid goed te beschermen tegen de zon. Een juiste zonbescherming biedt namelijk preventie tegen huidkanker, een van de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Een op de zes mensen krijgt hiermee te maken. Wist u dat wanneer kinderen onbeschermd in de zon komen zij een aanzienlijk groter risico lopen om op latere leeftijd huidkanker te krijgen? Dus niet alleen maar door zonverbranding!

Waarom is de zon schadelijk?

De zon zendt niet zichtbaar licht uit. Dit licht wordt Ultraviolette straling (UV-straling) genoemd. UV-straling bestaat uit UVA, UVB en UVC-straling. UVA-straling bereikt voor 95% de aarde. UVA-straling zorgt voor schade aan huidcellen, waardoor het natuurlijke verouderingsproces versnelt (UVA = Aging). UVB-straling bereikt voor 5% de aarde. Het laat de huid verbranden (UVB = Burning), maar zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine zorgt samen met calcium voor sterke botten. UVC-straling komt niet voor op de aarde. Onze huid wordt hiervoor beschermt door de ozonlaag.

Waarom is de kinderhuid extra kwetsbaar voor zonbeschadiging?

De kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van zonlicht. De huid van volwassenen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door de zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die huidcellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. In het DNA om precies te zijn. Hoe meer ‘littekens’, groter de kans dat het kind op latere leeftijd huidkanker ontwikkeld. Als ouder wilt u het beste voor uw kind. Dus, kom maar op met die zonbescherming!

Wat is de juiste zonbescherming?

De juiste zonbescherming bestaat uit smeren, kleren en weren. Deze handige tool is ontwikkeld door het KWF. Een ideaal geheugensteuntje! Smeren betekent het gebruik van een goede zonnebrandcrème die in de juiste hoeveelheid wordt aangebracht. Kleren omvat het dragen van UV werende kleding zoals zwempakjes, T-shirts, brillen of hoedjes. Weren houdt in dat de schaduw opgezocht moet worden tussen 12:00 en 15:00 uur. In dit tijdbestek is de kracht van het zonlicht maximaal.

Hoe wordt een zonnebrandcrème goed gebruikt?

Smeren met een zonnebrandcrème is echt een must, ook in de schaduw! Gebruik een zonnebrandcrème met een Sun Protection Factor (SPF) van 30 of hoger. Let erop dat deze zowel beschermt tegen UVA en UVB-straling. Dit wordt op de verpakking omcirkeld weergegeven.

Smeer uw kind(eren) een half uur voordat ze naar buiten gaan in. Zo kan de zonnebrandcrème goed intrekken. Let erop dat u uw kinderen insmeert voordat ze de kleding aantrekken. Zo weet u zeker dat de hele huid goed beschermd is wanneer uw kinderen onderste boven aan het klimrek hangen. Herhaal het smeren van de zonnebrandcrème iedere 2 uur, of vaker na zwemmen, afdrogen, zweten of sporten.

Uit onderzoek blijkt dat mensen te weinig zonnebrandcrème smeren. Om de werkelijke SPF te krijgen die op de zonnebrandcrème flacon vermeld staat moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voorbeeld: u heeft een zonnebrandcrèmes met een SPF 50 en brengt deze met 2 mg/cm2 aan, dan is dit huidoppervlak met SPF 50 beschermt. Stel, u brengt nu 1 mg/cm2 (ongeveer een kwart theelepel) dan daalt uw SPF van 50 naar 10! Dik smeren dus.

Het KWF heeft een handig ezelsbruggetje ontwikkeld om ervoor te zorgen dat u genoeg smeert. Gebruik ongeveer 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt. 1 voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug en 2 voor benen en voeten. Let erop dat de kwetsbare plekken zoals lippen, oren en de bovenkant van de voeten extra worden ingesmeerd. Deze plekken verbranden snel en hebben dus extra zonbescherming nodig. Ook de zeer kwetsbare babyhuid moet worden ingesmeerd ook al komt deze vrijwel niet in direct zonlicht.

Welke zonnebrandcrème kan ik het beste aanschaffen?

Mocht u na dit artikel opzoek willen gaan naar de juiste zonnebrandcrème, koop dan liever geen spray. Hier zijn twee redenen voor: ten eerste is de kans dat je de zonnebrandcrème voldoende dik aanbrengt erg klein. Ten tweede zitten er in zonnebrandcrème vaak nano deeltjes. Deze deeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid en wilt u liever niet in de luchtwegen van uw kinderen.

Kies een zonnebrandcrème waarbij fysische zonnefilters worden gecombineerd met antioxidanten. Fysische zonnefilters zijn op de ingrediënten lijst van een zonnebrandcrème vindbaar onder de benamingen:  bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine en ‘methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol’. Antioxidanten zijn vitamines zoals E of C en geven de kinderhuid een extra bescherming tegen vrije radicalen (naast UV-straling zijn dit schadelijke stoffen zoals uitlaatgassen en sigarettenrook). Let er daarnaast op dat de zonnebrandcrème geen ‘fototoxische stoffen’ bevat. Dit zijn stoffen die in combinatie met zonlicht juist extra zonbeschadiging opleveren. Stoffen die dit kunnen doen zijn: geurstoffen, kleurstoffen, oliën/plantenextracten en oxybenzone.

 

Het tot stand komen van het artikel

Sophie Bogaart Huidtherapeut van FIE Huidkliniek is ambassadeur van de Zonnetjesweek van het Nationale Huidfonds. In samenwerking met MAM’s kinderopvang zet zij zich in voor een huidkankervrije generatie. Hierbij wordt de nadruk gelegd op kennisverspreiding omtrent zonbescherming voor kinderen, ouders en zorgdragers.

FIE Huidkliniek | Stationsstraat 4A | 8161 CR Epe | +316 39 56 33 07 | www.fiehuidkliniek.nl

 

Mam's Kinderopvang © 2021 | Disclaimer | Contact